Β. Παπακυρίτση 4, Παλαμάς Καρδίτσας, 43 200 Τηλ. Κέντρο: 24443-50-118, Γραφείο Δημάρχου: 24443-50-116

Γεωγραφική θέση

Χάρτης Δ. Παλαμά

Δημοτική Ενότητα Παλαμά

Σχέδιο Δ.Ε. Παλαμά   H Δημοτική  Ενότητα Παλαμά βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα του Νομού Καρδίτσας. Αποτελείται από τα Τοπικά Διαμερίσματα: Παλαμά, Αγίου Δημητρίου, Βλοχού, Κοσκινά, Μεταμόρφωσης, Μάρκου και Γοργοβιτών. Η Δημοτική ενότητα Παλαμά συνορεύει βόρεια με το Νομό Τρικάλων, ανατολικά με τη Δημοτική ενότητα Φύλλου, δυτικά με τη Δημοτική ενότητα Σελλάνων και τον Δήμο Κάμπου και νότια με τον Δήμο Άρνης.

   Η Δημοτική ενότητα Παλαμά έχει συνολική έκταση 154.077 στρέμματα και εκτός της Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου χαρακτηρίζεται ως πεδινή περιοχή. Η Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή περιοχή.

   Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο συνολικός πληθυσμός της Δημοτικής ενότητας  ανέρχεται σε 8.903.

 

Δημοτική Ενότητα Σελλάνων

   H Δημοτική Ενότητα Σελλάνων απλώνεται γεωγραφικά στο ΒΑ άκρο του Νομού Καρδίτσας και καταλαμβάνει μια εξολοκλήρου πεδινή έκταση 68.724 στρεμμάτων (το 2,2% του Νομού).

   Αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες:

  • Τ.Κ. Προαστίου (έδρα του Δήμου) 1.666 κάτοικοι
  • Τ.Κ. Αγίας Τριάδας 699 Κάτοικοι
  • Τ.Κ. Πεδινού 696 κάτοικοι
  • Τ.Κ. Καλογριανών 589 κάτοικοι
  • Τ.Κ. Μαραθέας 655 κάτοικοι
  • Συνοικισμός Κόρδας 246 κάτοικοι

   Στα Δυτικά του συνορεύει με τον Δήμο Μουζακίου, στα Βόρεια του με τον Δήμο Πελινναίων Τρικάλων, στα Ανατολικά και Βόρειο ανατολικά με το Δήμο Καρδίτσας και στα Νότια με τον Δήμο Καρδίτσας.

   H Δημοτική ενότητα Σελλάνων από γεωγραφική και συγκοινωνιακή άποψη κατέχει μια σημαντική όσο και πλεονεκτικά αναπτυξιακή για την ίδια θέση, καθ' ότι βρίσκεται ακριβώς στο ενδιάμεσο των δύο γειτονικών Νομών, Καρδίτσας και Τρικάλων.

   Χωρογραφικά υπάγεται στο τμήμα της μεγάλης πεδιάδας των Τρικάλων, ενώ οικιστικά αρθρώνεται σε ένα νοητό επιχωματούμενο υψομετρικό αυχένα 95-100 μέτρων (Δυτικά - Ανατολικά) και εύρους έξι (6) περίπου χιλιομέτρων (Βόρεια - Νότια), που σχηματίστηκε στο πέρασμα των αιώνων από την προσχωσιγενή κάθοδο των υδάτων των δύο μεγάλων όσο και αρχέγονων ποτάμιων ροών της περιοχής: του Πηνειού και του Παμίσσου (Ηρόδοτος Βιβλίο 2, Πολυμενέα,αριθμ. 129).

   Σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου υπάρχει πλούτος επιφανειακών υδάτων, ενώ την επικράτειά του, εκτός του Πηνειού, διατρέχουν οι ποταμοί «Μέγας» και «Μπουμπουλίνα». (Ο Πάμισος εξετράπη για λόγους αντιπλημμυρικούς σε άλλη πορεία, Δυτικά του Δήμου το 1952). Όσον αφορά τις εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής, τα εδαφικά υποστρώματα έχουν ευρέως φάσματος χαρακτηριστικά. Τα εδάφη είναι καθαρά προσχωσιγενή και όπως διατυπώθηκε ανωτέρω, προέρχονται από τα ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή (κυρίως τον Πηνειό και τον Πάμισσο).

   Κλιματολογικά η περιοχή υπόκειται σε τύπο ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ θερμά καλοκαίρια. Τέλος σχετικά με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής αξίζει να αναφερθεί, ότι το γεωλογικό υπόβαθρο της Δημοτικής Ενότητας Σελλάνων, καθώς και του ευρύτερου χώρου, παρουσιάζει έντονο τεκτονισμό και μεγάλες κλίσεις, το έδαφος δεν παρουσιάζει μεγάλη υδατοπερατότητα. Οι συνδυασμοί των φαινομένων αυτών δημιουργούν προβλήματα αποσάθρωσης. Η ύπαρξη ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνεται από τους καταστρεπτικούς σεισμούς που έπληξαν την περιοχή το έτος 1954. Από τους σεισμολογικούς χάρτες της Ελλάδας προκύπτει ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά επίκεντρα, τα οποία έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς κυρίως επιφανειακούς σεισμούς από 6,5 έως 7,0 βαθμούς της κλίμακας Richter.

 

Δημοτική Ενότητα Φύλλου

   H Δημοτική Ενότητα βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά του Ν. Καρδίτσας και συνορεύει με τη Δημοτική Ενότητα Παλαμά και το Δήμο Σοφάδων. Η ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας είναι πεδινή, εκτός από τις Τοπικές Ενότητες Πέτρινου και Συκεώνας, που είναι ημιορεινά. Το κλίμα της περιοχής μπορεί να θεωρηθεί ως ηπειρωτικό, με εναλλαγή υγρής και ξηρής περιόδου. Στην περιοχή υπάρχουν τα βουνά Δογατζής, Κλαρί, Παλιομοναστήρι, Γκόρμα, Αλωνάκι, που ανήκουν στις Τοπικές Κοινότητες Πέτρινου, Συκεώνας, Φύλλου και Ορφανών. Το υψόμετρο της περιοχής είναι 113 μέτρα. Η έκταση του Δήμου είναι 139.155 στρέμματα. Αναλυτικότερα, η έκταση που λαμβάνουν τα δημοτικά διαμερίσματα είναι η ακόλουθη: Αστρίτσα 10.023 στρεμ., Ιτέα 25.156 στρεμ., Λεύκη 14.027 στρεμ., Ορφανά 14.421 στρεμ., Πέτρινο 26.334 στρεμ., Συκεώνα 25.000 στρεμ. και Φύλλο 24.194 στρέμματα.