dimos palama logo 300x267

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΜΑ

 

 
Γεωγραφικό Διαμέρισμα  Θεσσαλία
Περιφέρεια  Θεσσαλίας
Περιφερειακή Ενότητα  Καρδίτσας
Νομός  Καρδίτσας
Πληθυσμός Περιφερειακής
Ενότητας Θεσσαλίας
 1.280.152
Πληθυσμός Δήμου  16.726 (2011)
Έκταση Νομού  383.23 τ.χλμ

Διοικητική και πληθυσμιακή διάρθρωση Δήμου Παλαμά

Δημοτική Ενότητα Παλαμά

  8.903

Δημοτική κοινότητα/ Τοπική κοινότητα

Οικισμοί

    Πραγματικός            Πληθυσμός         

Δημοτική κοινότητα Παλαμά-Έδρα του Δήμου

Παλαμάς

5.745

Τοπική κοινότητα Αγίου Δημητρίου

Άγιος Δημήτριος

103

Τοπική κοινότητα Βλοχού

Βλοχός

Λυκόρεμα

596

Τοπική κοινότητα Γοργοβιτών

Γοργοβίτες

470

Τοπική κοινότητα Καλυβακίων

Καλυβάκια

147

Τοπική κοινότητα Κοσκινά

Κοσκινάς

Ψαθοχώρα

746

Τοπική κοινότητα Μάρκου

Μάρκο

689

Τοπική κοινότητα Μεταμορφώσεως

Μεταμόρφωση

407

 

Δημοτική Ενότητα Σελλάνων

 4.551 

Δημοτική κοινότητα/ Τοπική κοινότητα

Οικισμοί

 

Τοπική κοινότητα Προαστίου

Προάστιο

1666

Τοπική κοινότητα Αγίας Τριάδος

Αγία Τρίαδα

699

Τοπική κοινότητα Καλογριανών

Καλογριανά

589

Τοπική κοινότητα Μαραθέας

Μαραθέα

Κόρδα

901

Τοπική κοινότητα Πεδινού

Πεδινό

696

 

Δημοτική Ενότητα Φύλλου

   3.272

Δημοτική κοινότητα/ Τοπική κοινότητα

Οικισμοί

 

Τοπική κοινότητα Ιτέας

Ιτέα, Ηλίας

1.254

Τοπική κοινότητα Αστρίτσης

Αστρίτσα

116

Τοπική κοινότητα Λεύκης

Λεύκη

252

Τοπική κοινότητα Ορφανών

Ορφανά

367

Τοπική κοινότητα Πετρίνου

Πέτρινο, Μεσοράχη

311

Τοπική κοινότητα Συκεών

Συκεώνα, Μαγουλίτσα

294

Τοπική κοινότητα Φύλλου

Φύλλο, Αμπελών

678

Σύνολο:

16.726  

 

Όσον αφορά τη χωροταξική ένταξη, ο Δήμος Παλαμά βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας και συνορεύει βόρεια με την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, Δυτικά με τους Δήμους Μουζακίου και Καρδίτσας, ανατολικά με την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, και Νότια με το Δήμο Σοφάδων και Καρδίτσας. Η διοικητική έδρα του Δήμου απέχει 20 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, 41,7 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 45,1 από τη Λάρισα. Σύμφωνα με την χωροταξική οργάνωση της περιφέρειας υπάρχει στόχος να δημιουργηθούν δύο ζώνες ανάπτυξης με αντίστοιχες ζώνες ημερησίων μετακινήσεων, την Ανατολική με κύριους πόλους Λάρισα και Βόλο και το τη Δυτική με κύριους πόλους Καρδίτσα και Τρίκαλα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να αναλάβουν ο Παλαμάς και η Φαρκαδώνα που είναι χωροθετημένα στους άξονες σύνδεσης των δύο ζωνών.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Φυσικά χαρακτηριστικά

Δημοτική ενότητα Παλαμά

Η Δημοτική ενότητα Παλαμά είναι στο σύνολό της πεδινή, εκτός από ένα μικρό τμήμα στο ΒΑ άκρο τ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν στη περιοχή της τοπικής κοινότητας Βλοχού οι λόφοι Αστέριο (313 μ.) και Μακρυβούνι (350 μ.), στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Αγίου Δημητρίου ο λόφος Λυκόρεμα (430μ.) και στην τοπική κοινότητα Μεταμόρφωσης το Κάστρο (329 μ.). Το μέσο υψόμετρο της περιοχής είναι 113 μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία τον Μετεωρολογικού Υποσταθμού Παλαμά, το κλίμα μπορεί να Θεωρηθεί ως ηπειρωτικό με εναλλαγή υγρής και ξηρής περιόδου. Σε αυτό συντελούν, από τη μια μεριά το γεγονός ότι στο δυτικό μέρος της Περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας υψώνονται ψηλά βουνά και από την άλλη το γεγονός ότι μεσολαβεί μεγάλη απόσταση μεταξύ της Περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας και της Θάλασσας.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία ανέρχεται σε 15,3 βαθμοί Κελσίου. Θερμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος (μέση θερμοκρασία 27,6 βαθμοί Κελσίου, ανώτερη 40 βαθμοί Κελσίου) και ο ψυχρότερος ο Ιανουάριος (μέση Θερμοκρασία 3,4 βαθμοί Κελσίου, κατώτερη -10 βαθμοί Κελσίου).

Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως αρκετά πλούσιο. Την περιοχή διασχίζουν τα ποτάμια Ονόχωνος, Καλέντζης, Ενιπέας και Φαρσαλίτης καθώς και πολλοί χείμαρροι. Όλοι οι ποταμοί που διασχίζουν την Δημοτική ενότητα Παλαμά καταλήγουν στο Πηνειό ποταμό που είναι ο αποδέκτης όλων των ποταμών και χειμάρρων πού πηγάζουν από την ορεινή Θεσσαλία

Δημοτική ενότητα Φύλλου

Η Δημοτική ενότητα Φύλλου με βάση τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται εξολοκλήρου πεδινή, με ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Σε γενικές γραμμές το κλίμα χαρακτηρίζεται ηπειρωτικό. Ο χειμώνας είναι συνήθως βαρύς και υγρός, με φαινόμενα αυξημένης υγρασίας και παγωνιάς κατά τις νυχτερινές ώρες, ενώ το καλοκαίρι είναι θερμό και ξηρό, με θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεπερνούν τους 40ο Κελσίου. Επίσης, στη διάρκεια του χειμώνα έως νωρίς την άνοιξη σημειώνονται χιονοπτώσεις. Το μέγιστο ύψος των βροχοπτώσεων εμφανίζεται κατά τους μήνες Οκτώβριο έως Μάρτιο (στους οποίους αντιστοιχεί το 70-75% του συνολικού ύψους βροχόπτωσης). Αντίθετα, κατά τους μήνες Απρίλιο έως Σεπτέμβριο, που είναι και η χρονική περίοδος σποράς, ανάπτυξης και συγκομιδής του μεγαλύτερου τμήματος των καλλιεργειών της Περιοχής Μελέτης, αντιστοιχεί μόνο το 20-25 % του συνολικού ύψους βροχόπτωσης, ενώ παράλληλα στο ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται και οι υψηλότερες τιμές εξάτμισης.

Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής χαρακτηρίζεται πλούσιο. Την περιοχή διασχίζουν τα ποτάμια Ενιπέας και Φαρσαλίτης που καταλήγουν στον Πηνειό ποταμό. Στο πρόγραμμα «Αναγνώριση του Φυσικού Περιβάλλοντος της χώρας», ΥΠΕΧΩΔΕ 1984, έχει επισημανθεί πρόβλημα ρύπανσης στα ποτάμια της περιοχής, το οποίο προέρχεται από τη χρήση τοξικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Δημοτική ενότητα Σελλάνων

Η Δημοτική ενότητα Σελλάνων χαρακτηρίζεται στο σύνολό της ως πεδινή. Αναλυτικότερα, το μέσο υψόμετρο των Τοπικών κοινοτήτων της ׃ Τ.Κ Προαστίου 100μ, Τ.Κ. Μαραθέας 95μ, Τ.Κ. Καλογριανών 95μ, Τ.Κ. Αγίας Τριάδας 95μ και Πεδινού 98μ. Το μέσο υψόμετρο της Δημοτικής ενότητας Σελλάνων είναι 97μ.

Κλιματολογικά η περιοχή υπόκειται σε τύπο ηπειρωτικό και χαρακτηρίζεται από πολύ ψυχρούς χειμώνες και πολύ θερμά καλοκαίρια

Το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής χαρακτηρίζεται ως αρκετά πλούσιο. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της δημοτικής ενότητας υπάρχει πλούτος επιφανειακών υδάτων. Στην επικράτειά της, εκτός του Πηνειού, διατρέχουν οι ποταμοί «Μέγας» και «Βουβουλίνα».Ο ποταμός Πάμισος εξετράπει για λόγους αντιπλημμυρικούς σε άλλη πορεία, δυτικά της Δημοτικής ενότητας το 1952. Ο αποδέκτης της ευρύτερης υδρολογικής λεκάνης του νομού Καρδίτσας, είναι ο ποταμός Πηνειός.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

 • Όροι χρήσης
  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "palamas.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης ως ακολούθως. Σε περίπτωση…
 • Αναζήτηση
      Υπηρεσία Αιτημάτων  ....................................
 • Επικοινωνία
  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :Β. ΠΑΠΑΚΥΡΙΤΣΗ 4,   Τ.Κ. 43 200 ΠΑΛΑΜΑΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΛ.: ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 24443-50116 FAΧ: ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΑΜΑ 24440-50117 FAX: ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΩΝ 24440-23021     Φόρμα Επικοινωνίας  
 • Χάρτης Ιστότοπου
  Sitemap   Rss  ..........................................